Vstupte s jasnou myslí a otevřeným srdcem ♥

Domácí likéry,vína a jiné pochutiny

Více smajlíků ke stažení
Jahodový likér
*********************
600 g smetany
2 lžíce cukru
400 g čerstvých jahod
1 balíček vanilinového cukru
125 ml alkoholu 75%
Smetanu s cukrem přivedeme k varu a při mírné teplotě vaříme 5 minut. 
Mezitím opatrně opláchneme jahody, osušíme, odstraníme stopky. Jahody rozmělníme spolu s vanilinovým cukrem a vmícháme do smetany. Vaříme dalších 5 minut. Hrnec sejmeme s ohně a jahodovou smetanu necháme vychladnout. Alkohol vmícháme do smetany. Naplníme do láhve, dobře uzavřeme, uchováváme v chladnu. Necháme několik dní odležet.
V chladničce trochu zhoustne. Proto před servírováním postavíme láhev do vlažné vody a zatřeseme.


 

Malinový likér
*******************
1,5 kg malin
5 hřebíčků
1 skořice
250 g cukru
1 l brandy
Maliny omyjeme, rozpůlíme, zbavíme pecek a dáme do velké láhve nebo kameninového hrnce.. Zasypeme cukrem. Přelijeme brandy a uzavřeme fólií. Necháme 4 týdny macerovat.

 

Tinktura z černé borůvky
******************************
Sušené borůvky nasypeme do láhve a zalijeme slivovicí. Dobře uzavřenou láhev na čtrnáct dní uložíme v teple (stačí 20 °C).

Scezenou tinkturu užíváme vnitřně v dávce 20 kapek, při průjmu ředíme 20 kapek ve lžíci vody.

Při nachlazení dáme 20 kapek do čaje nebo 20 kapek nakapeme na cukr.

Burčák krok za krokem
*****************************
Posbírejte hrozny v době, kdy se vám zdají dostatečně sladké.
Mechanicky oddělte stopky od bobulí, pomačkejte je nebo pomelte a nechte několik hodin (2–5) odležet. 
Vylisujte šťávu.
Na 10 l vylisovaného moštu přidejte asi 0,6 kg krystalového cukru. Míchejte ho v moštu, až se rozpustí. Pak oslazený mošt nalijte do demižonu, kanystru nebo jiné nádoby tak, aby zhruba třetina nádoby zůstala prázdná a mošt mohl kvasit, aniž by přetekl. 
Nechte burčák kvasit při teplotě 15–25 °C. Pokud mošt nechce kvasit, dejte nádobu do teplejší místnosti.
Nádobu pouze lehce zakryjte tvrdým papírem, aby nepraskla v důsledku nahromadění oxidu uhličitého, který se při kvašení (přeměně cukru na alkohol) uvolňuje spolu s teplem!
Jakmile burčák začne šumět, pravidelně degustujte. V optimální chuti spotřebujte celý obsah nádoby. Burčák bude hotový asi za 10 až 15 dnů podle teploty v místnosti.

Zázvorový likér 1
**********************
200 g čerstvého zázvoru
300 g cukru
0,5 vodky
1 citrón
0,6 l vody
Do vody dáme drobně nakrájený zázvor a citrónovou kůru. vaříme 10 minut. Přidáme cukr a citrónovou šťávu a zahříváme dále, až se cukr rozpustí. Procedíme, necháme vychladnout a přidáme lihovinu

 

 

Zázvorový likér 2
********************
1 kg bílého rybízu
2 l vody
1 kg cukru
200 g jemně pokrájeného zázvoru
2 litry 70% alkoholu
Rybíz vaříme s s vodou, pak scedíme přes pláténko. Přidáme do šťávy přidáme cukr, zahřejeme, sebereme pěnu a necháme vychladnout. Do velké láhve dáme prochladlou šťávu s cukrem, přidáme zázvor a lihovinu. Necháme stát 14 dní na teple. Zfiltrujeme.

 

Třešňový likér
********************
500 g třešní
500 g višní
1 šálek černého rybízu
30 g skořice
10 g vanilky
2 l brandy
500 g cukru
Třešně a višně zbavíme stopek a pecek. Pecky rozdrtíme a dáme s ovocem do velké láhve. Přidáme koření. Přilijeme brandy a necháme stát 3 - 4 týdny na teple. Slijeme šťávu a procedíme ji přes pláténko. Přidáme cukr.

 

Likér z černého rybízu 3
*******************************
500 g cukru
1000 g černého rybízu
0,5 l rumu
kousek celé skořice
4 - 5 hřebíčků
250 g zralých malin
Vše smícháme a necháme stát 4 týdny dobře uzavřené. Občas zatřepeme.
Pak scedíme přes husté pláténko. Nemačkáme! Stáčíme do lahví. Necháme uležet.

 

Likér z černého rybízu 2
*****************************
1 litr zralých bobulí černého rybízu
1,5 l rumu
16 g skořice
500 g cukru
Vše smícháme, necháme stát 4 týdny a scedíme do lahví.

 

Likér z černého rybízu 1
****************************
1 litr zcela zralých bobulí černého rybízu
1 celá skořice
2 l žitné, vodky nebo slivovice
700 g cukru
Rybíz rozmačkáme, smícháme se skořicí, cukrem a lihovinou. Necháme 4 týdny stát. Scedíme, stočíme do lahví.

 

Rybízový likér
**********************
500 g červeného rybízu
0,5 l 90% alkoholu
1 l vody
250 g cukru
Rybíz opláchneme, otrháme a dáme do velké láhve. Přelijeme alkoholem. Dobře uzavřeme. Necháme stát 6 týdnů. Můžeme občas promíchat. Pak alkohol slijeme. Bobule rybízu zalijeme vodou, povaříme, scedíme a vaříme s cukrem, až se 1/3 odpaří. Přidáme alkohol, promícháme plníme do lahví.

 

Ořechový aperitiv
************************
10 zelených vlašských ořechů
1 pomeranč
3 l červeného vína
1 kg cukru
0,5 l žitné
Zelené ořechy omyjeme a rozmačkáme. Pomeranč omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. Semena odstraníme. Všechny přísady dáme do velké sklenice. Uzavřeme. Občas promícháme. Necháme 6 týdnů odležet. Přefiltrujeme. Plníme do lahví.

 

Ořechový likér 2
**********************
24 celých zelených ořechů (jádra musí být měkká)
1,5 l 95% lihu
kůra z 1 citrónu
15 g celé skořice
8 g hřebíčku
2 g nového koření
4 g muškátového květu
voda
1,5 kg cukru
Ořechy rozkrájíme na kousky a dáme do 1 l lihu. Přidáme všechno koření a necháme 14 dní stát na slunci. Svaříme pak 2 l vody s cukrem a do studeného sirupu se přidá 0,5 l lihu. Líh z ořechů přecedíme přes filtrační papír a přidáme do svařené cukru. Na ořechy nalijeme pak ještě 0,5 l horké vody,necháme hodinu stát, scedíme a přidáme k likéru. Necháme ustát a stočíme do lahví.

 

Ořechový likér 1
***********************
1,25 l slivovice nebo žitné
560 g zelených ořechů
440 g cukru
10 g hřebíčku
10 g celé skořice
0,5 l vody
Do lihoviny nakrájíme na tenké plátky zelené nevyzrálé ořechy a necháme stát 14 dní na slunci. Procedíme. Přidáme 20 g cukru, hřebíček a nalámanou skořici a necháme na slunci opět 8 dnů. 420 g cukru svaříme s 0,5 l vody na sirup a přilijeme do lihoviny. necháme opět několik dní stát. Procedíme. Usazeninu prolisujeme přes pláténko, nalijeme do lahví.

 

 

Nugátový likér 2
**********************
150 g nugátu
6 žloutků
50 g cukru
150 g smetany
350 ml rumu 40%
1/2 vanilového lusku
Nugát drobně pokrájíme, přidáme žloutky a cukr a rozmixujeme na krém. Pomalu vmícháme smetanu. Nakonec přidáme rum. Vložíme polovinu rozříznutého vanilkového lusku a necháme 2 táhnout. Uchováváme v chladničce. Před podáním vždy protřepat.
 
 
Nugátový likér 1
********************
500 g cukru
500 ml mléka
200 ml vinného lihu 96%
150 g nugátu, tmavého
50 g čokolády, hořké
1 skořice
2 žloutky
250 ml smetany
Mléko, cukr a skořici přivedeme k varu a pak v něm rozpustíme drobně nakrájený nugát a čokoládu. Žloutky utřeme se dvěma lžícemi cukru,promícháme s trochou nugátového mléka a vmícháme do zbylého mléka. Necháme trochu prochladnout, vmícháme smetanu a do zcela prochladlého pak lihovinu. Scedíme a plníme do lahví. Nedáváme do chladničky
 
Mátový likér
*****************
250 g kandysu
20 g máty peprné
10 g koriandru
0,7 l žitné
Do lahve se širokým hrdlem dáme kandys. Na něj položíme opláchnuté listy máty peprné a koriandr. Láhev uzavřeme a necháme stát při pokojové teplotě 6 týdnů, až se cukr rozpustí. Protřeseme, zfiltrujeme a plníme do lahviček.
 
Citrónový likér 2
********************
250 g cukru
1/8 l vody
3 citróny
1/2 skořice
1 lžička koriandru
1 l brandy
5 minut vaříme vodu s cukrem na sirup. Necháme prochladnout. Citróny okartáčujeme a otřeme. Nakrájíme na na osminky a pak příčně ještě na plátky. Dáme je do velké lahve, přidáme skořici, koriandr, cukrový sirup a brandy. Protřeseme, uzavřeme. Necháme stát 30 dní na teplém místě. Scedíme do lahví. Necháme odležet

 

Citrónový likér 1– Limoncello (Itálie)
*****************************************
1 l 96% alkoholu
9 citrónů
750 g cukru
1 l vody
Citróny v horké vodě řádně okartáčujeme. Pak je velice tence oloupeme (na kůře nesmí být bílá vrstva). Citrónovou kůru dáme do velké láhve se širokým hrdlem. Zalijeme alkoholem. Láhev uzavřeme a necháme týden stát. Občas zatřeseme. Po týdnu povaříme cukr s vodou a necháme vychladnout. Vychladlou cukrovou vodu přidáme do láhve. Necháme ještě týden stát. Likér procedíme a dáme do lahví. Pije se ledové. To znamená, že likér uchováváme v mrazícím boxu chladničky. Rovněž sklenice mají být vychlazené.

 

Borůvkový likér 3
***************************
1000 g plodu borůvky
60 g skořice
20 g oddenku galgánu
90 g kůry pomeranče
5 g koriandru
3000 ccm vinného lihu 96%
3000 ccm vody
1000 g cukru
Macerujeme 6 neděl a zfiltrujeme.

 

Borůvkový likér 2
***********************
300 g borůvek
1 vanilkový lusk
3 celé skořice
1 kus pomerančové kůry
3 hřebíčky
250 g hnědého kandysu
750 ml režné
Borůvky obereme, vložíme do láhve o obsahu 1,5 l. Vanilkový lusk rozkrojíme, dužinu vyjmeme, obojí se skořicí, pomerančovou kůrou, hřebíčkem a cukrem dáme do láhve. Zalijeme režnou. Uzavřené dáme na 3 týdny na tmavé místo.
Likér procedíme přes šátek, uzavřeme a necháme 2 týdny stát.

 

Borůvkový likér 1
**********************
2,5 l borůvek
0,5 kg cukru
15 g celé skořice
15 g hřebíčku
650 ml žitné
Borůvky dobře rozmačkáme a necháme 3 dny v chladnu. Pak se z nich vymačká šťáva a tu dáme ještě na 1 den do chladna. Takto připravenou šťávu smícháme s cukre, hřebíčkem a skořicí a vše povaříme. Do vychladlé vmícháme lihovinu.

 

Anýzový likér
********************
30 g anýzu
2 l žitné
625 g cukru
0,5 l vody
Anýz naložíme do žitné, necháme 8 dní stát. Potom smícháme se sirupem uvařeným z cukru a vody.

 

Víno z Jalovce obecného
*******************************
Příprava: na 500 g usušených rozdrcených jalovčinek se přidá 300 g cukru, 10 g kyseliny citrónové a půl balíčku živné soli. Směs se doplní vodou na 5 litrů, dá se do láhve, uzavře kvasnou rourkou nebo kvasným kloboučkem a nechá kvasit.
Víno lze připravit i tím způsobem, že 15 g rozdrcených jalovčinek polijeme 1 litrem červeného vína a macerujeme 48 hodin v mírném teple a potom scedíme.

Použití: k posiluje žaludku, na podporu trávení.

 

Diviznový sirup
***********************
Příprava: Do kameninové nádoby vložíme 25 g diviznových květů a zalijeme medem. Zakryjeme a necháme stát 6 týdnů. Pak směs přecedíme a slijeme do lahví.
Použití: Zevně jako obklady na kožní záněty, vnitřně jako sirup proti kašli jednu kávovou lžičku 3 x - 6 x denně zapít vlažnou vodou.

 

Víno z jablečníku obecného
************************************
Příprava: 40 g rozmělněné sušené drogy do láhve bílého vína, necháme 14 dnů vyluhovat. Slijeme, nať vylisujeme a obě tekutiny přefiltrujeme. Smícháme dohromady, vlijeme do lahve.
Použití: před obědem a večeří malá sklenka jako tonikum, na posílení nervové soustavy.

Sirup:
*********
Příprava: 100 g drogy macerujeme 24 hodin v 1 l studené vody. Druhý den macerát scedíme a tekutinu vaříme s 0,5 kg cukru do zhoustnutí.
Použití: 3 x denně lžičku proti kašli.

Šťáva se míchá s medem při špatném trávení.

 

Jak připravit svatojánský likér: ořechovice krok za krokem
****************************************************
Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali mimo jiné nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Prospali jste včerejší noc? Nevadí, ořechovka se dá udělat i v následujících dnech.

Věřím, že čarovné účinky bude mít i tak, pokud jí vypijete dostatečné množství.Emotikona smile Letní slunovrat byl v dřívějších dobách spojován s pohanskými oslavami příchodu slunce a léta.
S nimi se pojí především symbolika sklizně a hojnosti. Křesťanství se později snažilo tyto oslavy vymýtit, a tak vznikl svátek Jana Křtitele.

Nemáte ořechy? Pusťte se do výroby třešňového likéru
Obojí se ale postupně smísilo a svatojánská noc zůstala chápána jako magický čas vhodný ke sběru léčivých rostlin, které mají mít právě v tuto dobu zvláště účinnou moc. Jednou z nich je ořešák, respektive jeho plody. Poradíme vám, jak z nich připravit lahodnou ořechovici. 

Nejdříve si vyhlédněte ořešák, nejlépe takový, který se nachází mimo místa s automobilovým provozem. Strom někde na vesnici, bokem od běžného ruchu, je ideální. Natrhejte patnáct pěkných, zdravých, ještě zelených ořechů, omyjte je a osušte. 

Poté ořechy nakrájejte asi na tenké plátky. Umístěte je do třílitrové lahve a přidejte koření: celou skořici, čtyři hřebíčky, tři kuličky jalovce a strouhanou kůru z poloviny citronu, který nebyl chemicky ošetřován. 

Obsah lahve zalijte litrem vodky. Uzavřete ji víčkem, případně mikrotenovým sáčkem a gumičkou (lepší ochranou proti vyvětrání alkoholu je víčko) a umístěte na teplé místo. Vhodný je například parapet, kam svítí sluníčko. Zde lahev nechte stát následujících šest týdnů. 

Tip :
Při práci s ořechy nezapomínejte, že barví. Než se zažloutlých prstů zbavíte, potrvá to nějaký ten den. Nežádoucímu zabarvení můžete předejít použitím rukavic.
Po jejich uplynutí přeceďte vzniklý výluh přes hustý cedník. Tmavou tekutinu vlijte zpět do lahve a zalijte sladkým roztokem – v půllitru vody svařte pět set gramů pískového cukru. Až roztok vychladne, promíchejte jej s výluhem a nechte stát na původním místě ještě další měsíc.

Vypěstujte si vlastní ořechy: začněte výběrem odrůdy ořešáku
Poté likér stáhněte hadičkou do lahví, uzavřete je vyvařenou zátkou nebo šroubovým uzávěrem a nechte v chladu sklepa uležet minimálně do Vánoc, ještě lépe však do jara. Samozřejmě za předpokladu, že tak dlouho svatojánský likér vydrží.

 

Jak připravit hravý třešňový likér
*************************************
Přemýšlíte, jak využít volné dny? Pusťte se do přípravy lahodného třešňového likéru. Je snadná a velmi rychlá. Pokud u vás zrají třešně dřív a máte je už zpracované, použijte višně, rybíz nebo maliny.

A proč je v názvu slovo hravý? Základ likéru je vždy stejný, ale dál jej můžete rozvíjet podle vlastní fantazie a chuti, prostě si hrát.

Seznam ingrediencí na základ likéru:
2 l třešní (čím zralejší, tím lepší) 
500 g cukru (může být méně)
1 l rumu

Nepočítám-li samotné trhání ovoce (někdo si je koupí, jiný dostane), nejvíc času zabere odpeckování umytých plodů. Výhodou tohoto receptu ale je, že pokud se vám do této činnosti moc nechce, nemusíte ji dělat. Třešně lze použít i nevypeckované, ale pustí pak o něco méně šťávy.

Možným řešením je propíchat něčím ostrým alespoň půlku třešní (tato varianta představuje dost dobré odreagování ve chvílích, kdy vás někdo štve), případně třešně rozmačkat, pokud s nimi do budoucna nemáte v plánu zdobit dezerty.
Při odstraňování pecek z plodů můžete rozjímat nad příznivými účinky třešní na lidský organizmus. Třešně, jež jsou tvořeny z více než osmdesáti procent vodou, obsahují podstatné množství vitaminů a minerálů (A, P, C, E, B, betakaroten), tmavší druhy také jód, železo, hořčík, fosfor, draslík, křemík, vápník a zinek.

Fungují jako antioxidanty, podporují vylučování, pročišťují krev, ledviny i játra. Jejich konzumaci lékaři doporučují lidem s cukrovkou, poruchami štítné žlázy a při bolestech páteře. Třešně rovněž příznivě ovlivňují růst kostí a zubů a chrání tělo před záněty. Jsou doporučovány při hubnutí.
Tip redakce:
Pokud máte v třešních červíky, nesnažte se je vybírat z každého plodu, měli byste s tím zbytečně moc práce. Jakmile ovoce naložíte do alkoholu, červi postupně vyplavou. Před závěrečným zcezením je snadno sesbíráte z povrchu hladiny.
Po odpeckování a omytí nasypte třešně do lahve, přidejte k nim cukr a přilijte rum. Kdo upřednostňuje vodku, může ji použít, někdo dokonce tyto dva alkoholy míchá půl na půl. Jestliže máte v oblibě jiný nápoj, vyzkoušejte ho. Další úprava následovat může, ale nemusí. Budete-li chtít likér ještě dochutit, zvolte, co máte rádi.

Já jsem ho obohatila ještě čtyřmi hřebíčky, dvěma malými skořicemi a badyánem. Hodí se také anýz, citronová kůra, rozinky, vanilkový lusk, nové koření a podobně. Sklenici poté uzavřete a nechte odležet na světlém místě po dobu jednoho měsíce. Po jejím uplynutí likér přeceďte, stočte do lahví a uložte na chladném a temném místě.

Likér hotov, třešně z něj použijte na dezerty
Třešně, které vám zbydou, můžete zmrazit nebo dát do skleniček a uložit do ledničky (lze je ještě zalít alkoholem). Louhováním v alkoholu získaly výbornou chuť a dají se použít při zdobení pohárů, pudinků, zákusků a podobných sladkých dobrot.

Tip: Nezapomínejte, že ovoce bylo naloženo v alkoholu, takže se snadno stane, že po zkonzumování většího množství plodů samotných pocítíte opojné účinky (vyzkoušeno na vlastní kůži:-)).
Sklízíte různé druhy ovoce, ale v malém množství? Recept přímo pro vás!
Jak už jsem uvedla výše, nemáte-li třešně, použít se dá i podobné ovoce. Někdo má ale jiný problém: jeho zahrada je mladá, stromy a keře malé, a tak zatím tolik neplodí. Různé druhy by byly, ale v malém množství. V tom případě mám pro vás následující recept.

Nachystejte si dostatečně velkou lahev. Do ní budete postupně přidávat plody – tak, jak budou dozrávat – dokud ji nenaplníte. Jednotlivé vrstvy ovoce vždy posypte asi dvěma lžícemi cukru a zalijte alkoholem (na čtyřlitrovou sklenici se počítá zhruba půl litru alkoholu).
Smíchat lze vše, co zahrada nabídne, základ tvoří většinou jahody, maliny, třešně, višně, ostružiny, borůvky, rybízy a angrešt. Plnou sklenici uzavřete a nechte měsíc stát na teplém místě. Poté platí stejný postup jako u předchozího receptu: likér přeceďte, stočte do lahví a uložte do chladu a temna.

 

Tinktura z medvědího česneku 
************************************
Sílu medvědího česneku můžeme zkusit také v tinktuře, kterou pak užíváme po kapkách při poruchách trávení, při nachlazení a také při zahleněných dýchacích cestách.
Co ptřebujeme
listy nebo cibulky medvědího česneku, 38 – 40 % lihovina (vodka, domácí pálenka, meruňkovice, slivovice…)
Jak na to
Listy nebo cibulky medvědího česneku nasekáme nadrobno, vložíme do lahve a zalijeme lihovinou, aby byly ponořené. Lahev postavíme na okno, aby na ni mohlo svítit sluníčko, a necháme 21 dní louhovat. Pak přecedíme a blahodárnou tinkturu můžeme začít užívat.
Užíváme denně 10 – 15 kapek, které smícháme s vodou.

A zkusit můžeme ještě výborný univerzální česnekový olej.
Co ptřebujeme
listy nebo cibulky medvědího česneku, dobrý olivový olej
Jak na to
Listy nebo cibulky medvědího česneku nasekáme nadrobno a napěchujeme do menších sklenic. Pak je zalijeme olivovým olejem. Uložíme do lednice a během roku používáme na dochucování, například na brambory, do polévek, na dušenou zeleninu, do pomazánky, nebo na chleba s čerstvým sýrem apod.

 

Mařinkový nápoj pro dobrou náladu 
******************************************
Co potřebujeme
5 čerstvých rozkrájených mařinek – nebo 1 a ½ lžičky sušené drogy, 1 oloupaný pomeranč rozkrájený na kostičky, 1 lžíce cukru

Jak na to
Ingredience přelijeme ½ litrem vína (můžeme přidat i trošku koňaku) a necháme půl dne louhovat. Pak přilijeme druhý půllitr vychlazeného vína a doplníme studenou sodovkou (nebo šampaňským) a v klidu popíjíme.

Zcela nealkoholická, ale velmi lahodná verze – mařinku namáčíme asi ½ hodiny v jablečném moštu, přecedíme a dáme si vychladit.

 

Rybízové víno
***********************
180 minut(y)+ 3 dny kvašení 120 minut stáčení

Recept na ovocné víno vyráběné v domácích podmínkách z rybízu, cukru, vody a kvasinek Malaga nebo Champagne.
Na 5 l vína:
2,5 kg rybízu
2,7 l vody
900 g cukru
kvasinky Malaga nebo Champagne

1. Rybíz pereme pod tekoucí vodou nebo propíráme v koši ponořeném ve vodě, mícháme tyčí. 
2. Lisujeme na mlýnku na ovoce i se stopkami
3. Pak ještě rozmačkáme celý obsah tloukem (dřevěnou palicí) a necháme 2-3 dny nakvasit
4. Několikrát denně zamícháme, aby se koláč, který plave nahoře, promíchal
5. Tento koláč vylisujeme přes plátno a čistou šťávu odspodu slijeme a přecedíme sítkem (žíněným)
6. Na zkvašení použijeme kvasinky Champagne nebo Malaga
7. Větší množství vína zakvašujeme v sudech, které však musíme velmi pečlivě vymýt a vysířit. Pro začátečníky jsou vhodnější okurková láhev nebo velké skleněné speciální láhve na víno, kde můžeme pochod kvašení dobře pozorovat. Demižóny (opletené) nemůžeme dezinfikovat zapálenou sírou, proto je vyplachujeme po vymytí ještě teplou vodou s tabletou kaliumpyrosulfitu (10 g na 5 l vody)
8. Víno stáčíme do níže postavených lahví hadičkou, která nesmí být úplně na dně kvasné nádoby, ale cca 3 cm nade dnem (aby nenasála kal ze dna). Sklenice plníme až nahoru, aby i zátka byla vínem smáčena
9. Zátky vsuneme jen volně, nebo dáme jen vatové špunty, neboť víno nám bude ještě dokvašovat. Na láhve dohlížíme, aby byly plné
10. Usadí-li se u dna vína ještě kal, znovu víno přetočíme nebo čistíme gaminem a želatinou. Na 10 l vína stačí 0,3 až 0,5 g taninu a 0,6 až 1 g želatiny. Želatinu rozpustíme v teplé vodě a v jiné nádobě rozpustíme tanin. Po důkladné promíchání přidáme do vína nejdříve tanin , dobře zamícháme, pak vlijeme želatinu a opět promícháme. Po zčištění víno znovu přetočíme
11. Teprve, když je víno úplně čisté, láhve pevně zátkujeme a ukládáme ležmo, aby zátka byla vínem smáčena
12. Zátky mají být nepoužití, málo pórovité a dlouhé. Před upotřebení zátky několik hodin namáčíme ve vodě 70 °C teplé a z této vody zátku po zátce vyjímáme, vsuneme do zátkovačky a zarazíme do hrdla láhve
13. Uložené láhve by měli být uskladněny při teplotě do 14 °C.

Doporučení:
Rybízové víno je velmi chutné. Můžeme ho vyrábět z rybízu černého, bílého i červeného, nejchutnější je však z červeného z přídavkem 10-15 % černého rybízu.

 

Protože se černý bez setkal s velkým zájmem u našich čtenářů, připravili jsme pro Vás nějaké recepty z této užitečné rostliny.
Tinktura z černých plodů má také vynikající účinky – užívá se několik kapek 3x denně při revmatizmu, bolestech kloubů a svalů, nadměrném pocení, akutní rýmě i při suché nosní sliznici. Pomáhá při zahlenění a zánětech horních cest dýchacích, či horečnatých onemocněních z nachlazení.

Bezinkový ocet, který si jednoduše vyrobíme z ½ litru octa, do něhož vložíme 1 květenství – necháme stát asi 14 dní na sluníčku. Přecezený ocet pak používáme k obkladům a masírování bolestivých kloubů i údů.

Bezinková nesvařená šťáva je oblíbená díky protizánětlivým účinkům. Bylinkáři ji doporučují při bolestech trojklanného a sedacího nervu, proti zápalu plic a na snížení krevního cukru.
Recept na výrobu nevařené bezinkové šťávy

Co potřebujeme
plátýnko nebo gáza, vhodná nekovová nádoba
na 1 l plodů dáme 1 litr převařené vody a lžíci kyseliny citronové, bezinky, na 1 l získané šťávy 1,5 kg cukru, omytý pomeranč (ne chemicky ošetřený)
případně 50 ml čistého lihu nebo 100 ml alkoholu (vodka, brandy, nebo rum)

Jak na to
Bezinky zbavíme stopek, propláchneme vodou, rozmačkáme a zalijeme odměřeným množstvím studené vody převařené s kyselinou citronovou. Přidáme pomerančovou kůru tence sloupnutou, přikryjeme plátýnkem a necháme stát 24–36 hodin v chladu. Poté bezinkovou směs přelijeme přes plátýnko nebo gázu, a aniž bychom vymačkávali, necháme volně vykapat. Odměříme si množství vykapané šťávy – přidáme cukr a za občasného míchání necháme rozpustit. Zastudena plníme do čistých lahví.
Přidáme-li do hotové šťávy líh, nebo jiný alkohol – dostaneme výborný lék proti žaludečním potížím. Je dobrý i na revmatické a neurologické bolesti. Doporučuje se užívat každý den 2 lžíce, ráno a večer. Při bolestivém zánětu trojklanného nervu a ischiasu se užívá 1 – 2 týdny vždy po jídle 3x denně 1 lžička.

 

Fíkové víno
*********************
1 kg fíků pokrájíme na kousky a dáme do nádoby.

Svaříme 0,8 kg pískového cukru se 3 l vody a vlažné nalijeme na fíky. Přidáme 1 dkg droždí, 1 dkg kyseliny vinné a nádobu převážeme papírem.

Do zbytku fíků dáme totéž do na počátku a vyrobíme stejným způsobem druhák.
Dáme ke zdroji tepla a každý den nádobu promícháme. Po 14 dnech stáhneme víno hadičkou do jiné sklenice a převázané dáme do chladna.

Asi po 4 až 6 týdnech stáčíme do láhví.

 

Víno z lipového květu
********************************
Potřebujeme 
3 hrsti lipového květu (i sušeného)
1 kg cukru svařeného ve 4 l vody (nebo část cukru nahradíme medem)
1 citron
vinné kvasinky
Jak na to 
Lipový květ spaříme svařeným cukerným roztokem a přidáme na kolečka nakrájený citron bez jadérek.

Vychladlou směs pak nalijeme do kvasné nádoby, přidáme kvasinky a necháme týden kvasit.

Láhev uzavřeme gázou. Po týdnu přecedíme a buď dáme dokvasit do nádoby s kvasnou zátkou, nebo je-li kvašení ukončeno, stočíme do láhví.

Víno můžeme ihned konzumovat.

 

Šípkové víno
***********************
Potřebujeme 
1 kg čerstvých šípků
3 l vody
80 dkg cukru
kvasinky
Jak na to 
Šípky opláchneme, případně rozdrtíme, dáme je do demižonu, zalijeme vlažným

Ze zkvašených šípků lze s přídavkem čerstvých nebo sušených šípků připravit víno ještě jednou.
nálevem z vody svařené s cukrem, přidáme vzklíčené kvasinky a nádobu uzavřeme kvasnou zátkou.

Po třech až čtyřech týdnech víno stáhneme do čisté nádoby, necháme dokvasit a pak teprve plníme do láhví.

 

 
Rajčatové víno
**********************
Potřebujeme
1 kg rajčat
3 l vody
0,16 g živné soli
60 g cukru pro první dávku
180 až 200 g cukru pro druhou dávku
Jak na to
Zralá rajčata omyjeme, rozmačkáme, šťávu vylisujeme a hned přelijeme do kvasné nádoby. Neředíme! Do šťávy přidáme vzklíčené kvasinky, živnou sůl, první dávku cukru, přikryjeme a necháme zkvasit 2 až 3 dny.

Za míchání pak vsypeme druhou dávku cukru, nádobu uzavřeme kvasnou zátkou a necháme v klidu kvasit.

Zpozorujeme-li za dva až tři dny na dně usazený cukr, promícháme.

Po vykvašení stočíme z kvasnic, necháme dva dny ustát a plníme do láhví.
 
Likér ze slivovice a bílého vína
*************************************
Potřebujeme
1 l bílého vína
1/2 l slivovice
40 dkg pískového cukru
1 deci rumu
2 řádně omyté citrony nakrájené na kolečka
2 celé vanilky (2x2 cm)

Jak na to
Všechno dáme do dvoulitrové láhve, necháme asi deset dní stát (občas zamícháme), potom přelijeme přes jemné plátno a můžeme konzumovat jako aperitiv. Likér je ale dobré ještě vychladit v lednici
 
Zázvorový pálivec
***********************
Do 0,7 l slivovice jsem nakrájela
čerstvý zázvor velký jako dlaň,
celou limetku i s kůrou,
jednu suchou papriku zvanou beraní roh,
trubičku skořice.
Jemnější je se lžičkou lipového medu.
Nechala jsem to měsíc stát (ale 2x týdně potřepala) a pak ochutnala. Řeknu vám - pořádný pálivec zlaté barvy, který pěkně prohřeje trubku i žaludek.
 
Levandulová limonáda
****************************
POTŘEBNÉ PŘÍSADY

levandule, voda, citron, cukr

POSTUP PŘÍPRAVY

Natrháme půl hrníčku levandule (odrhneme kvítka), spaříme vařící vodou vodou, přikryjeme a ncháme 10 min vyluhovat. Mezitím si smícháme studenou vodu se šťávou z jednoho citronu a s cukrem. \\r\\nNálev scedíme do lobovolné spíše větší nádoby, dolijeme citronovou vodou a dále ředíme dle potřeby...podáváme s ledem, plátkem citronu na ozdobu..:-)\\r\\nmůžeme ředit i minerálkou, či perlivou vodou...

 

SIRUP Z RůŽÍ
***********************
POTŘEBNÉ PŘÍSADY

32 květů růží, 2 litry vody, 2 kg cukru - medu, 50g kyseliny citronové

POSTUP PŘÍPRAVY

Na růžový sirup můžeme použít jakékoliv květy z pnoucí růže (kvůli barvě se používají růžové a červené).
Nejvhodnější odrůdou je růže stolistá, ale já jsem dělala z růžového keře s červenými a růžovými květy, aniž bych znala přesnou odrůdu - jestli měl 100 lístků nevím, podrobně jsem nepočítala :o))
Klasická růže není vhodná, i když byste se jistě neotrávili...
Otrháme z keře 32 květů růží, měly by být krásně rozkvetlé, ani ne poupátka a také ne těsně před odkvětem.
Okvětní plátky obereme do 4litrové sklenice nebo plastového lavoru, není vhodná kovová nádoba!
Převaříme 2 litry vody, necháme chvilku zchládnout, aby nám nepraskla sklenice s lístky (mně praskla Emotikona frown , čekala jsem málo!)
Přisypeme kyselinu citronovou (půl sáčku) - barva krásně zreaguje - kouzlo pro děti!!!
Necháme namočené přes noc nebo klidně i další celý den.
Růžové lístky dobře vyždímáme přes plátýnko či v plínce a vyhodíme do bioodpadu.
Do růžové vody přisypeme 2 kg cukru a krátce svaříme, abychom měli cukr beze zbytku rozpuštěný.
Poté horké naléváme přes sítko do dobře umytých láhví až po okraj, aby se zamezilo přistupu vzduchu, víčko se tak zpravidla dobře chytne a sirup pevně zazátkujeme!
Necháme vychladnout a láhve odneseme do komůrky. Otevřené skladujeme v lednici.
Připravujeme jako klasický sirup - je to moc dobré a zvláštně voňavé pitíčko!

Natrháme si květy růží z pnoucího keře
Okvětní plátky obereme a střed květů (šípky) vyhodíme.
Lístky vložíme do 4litrové sklenice nebo plastového lavoru, není vhodná kovová nádoba! Převaříme 2 litry vody, necháme chvilku zchládnout, aby nám nepraskla sklenice s lístky (mně praskla Emotikona frown , čekala jsem málo!) Přisypeme kyselinu citronovou (půl sáčku) - barva krásně zreaguje - kouzlo pro děti!!! Necháme namočené přes noc nebo klidně i další celý den.
Růžové lístky dobře vyždímáme přes plátýnko či v plínce
Vylisované lístky vyhodíme do bioodpadu
Do růžové vody přisypeme 2 kg cukru a zahříváme na 85 stupňů, abychom měli cukr beze zbytku rozpuštěný. Kdo chce, může nechat projít varem a hned vypnout, já jsem vyzkoušela obě varianty - nepřevařený je ale mnohem voňavější...
Poté horké naléváme přes sítko do dobře umytých láhví
Láhve plníme až po okraj, aby se zamezilo přístupu vzduchu, víčko se tak zpravidla dobře chytne
Hotový sirup pevně zašroubujeme víčky! Necháme vychladnout. Z uvedené dávky jsem naplnila 4 sedmičkové láhve a 2 malé mini vzorečky. Růžový sirup má osvěžující i blahodárné účinky a zajímavě chutná i voní, v létě moc příjemné pití... 

 

Domácí vanilkový extrakt - bezedný
********************************************
Taky nemáte rádi když z vás někdo dělá joudu? Jako třeba výrobci potravin, kterým za ty jejich kouzla dáváme nemalý peníz?
Není to tak dlouho, co mě rozlítila četba přísad vanilkového extraktu, který jsme v dobré víře pořídili.. cituji: 'VANILKA 20ml Obsah: rozpouštědla, aromatické látky, aromatické přípravky.'
Takže, ehmm milý výrobče, strč si tu svou vanilkovou pohádku do vlastního jídla!
Pro nás, co se nechceme šidit, je tady vanilkový extrakt z vanilky. Trvá 8 týdnů než uzraje, takže je akorát čas to stihnout na letošní Vánoce.. voňavé po vanilce a ne po přísadách a látkách!

Na 1 litr domácího vanilkového extraktu budete potřebovat:
pěknou láhev se špuntem
5 vanilkových lusků (kupujte zde)
1 láhev 35% alkoholu, nejlépe obyčejná vodka, nedodá totiž vanilce žádnou extra příchuť

Nakrájejte si lusky podélně, dejte do vymyté láhve, zalijte vodkou, zašpuntujte. Nechte 8 týdnů na chladném tmavém místě zrát, jednou týdně protřepte.
Až začnete používat, vždy dolijte dalším alkoholem, vaše láhev extraktu bude bezedná!

 

Domácí šampaňské z květů černého bezu
***********************************************
Jedno je už teď jasné - dřív nebo později vykvete černý bez.. bude na sirup i na trochu toho šampáňa. Konečně nějaké dobré zprávy.

Budete potřebovat:
4 litry horké vody
700g cukru 
šťávu a kůru ze 4 chemicky neošetřených citronů
2 lžíce vinného octa 
20 plně rozkvetlých květů černého bezu
špetku vinných kvasinek 

Do velké, dokonale čisté nádoby nalijte horkou vodu, vsypte cukr a míchejte tak dlouho dokud se plně nerozpustí. Pak dolijte studenou vodou, tak abyste měli celkem 6 litrů tekutiny.
Přidejte vinný ocet, šťávu a kůru ze 4 citronů a omyté květy bezu bez stonků. Promíchejte.
Přikryjte plátnem a nechte 2 dny fermentovat. Na hladině se začne tvořit pěna - přidejte špetku kvasinek. Přikryjte plátnem a nechte dál fermentovat 4 dny. Pak přelijte do jednotlivých lahví. Z vlastní zkušenosti doporučuju spíš PETky, ať doma nemáte o půl noci neočekávaně rychlý špunty. Vychlaďte a požívejte s mírou jako aperitiv, digestiv, nebo jen tak večer až uložíte děti a máte těch obligátních 10 minut jen pro sebe.
Na zdraví!

 

Domácí lipové víno - přírodní očkování proti chřipce
************************************************
Vinaři a výrobci vakcín mají nového nepřítele - konkurenci, takzvané lipaře. V létě je uvídíte v alejích jak sbírají květy srdcové lípy, aby měli další trumf v pandemické křivce.
Lipové víno se popíji 2x denně v době chřipkových epidemií. A 5 ze 4 zubařů vám odpřísáhne, že funguje líp než všechny vakcíny dohormady. Mimo to chutná skvěle a dodá vám ten nejlepší facelift v podobě celodenního úsměvu.

Budete potřebovat:
4 plné hrsti květů lípy srdčité
3 litry vody
0,5 kg cukru
1 citron
5g vinných kvasinek
200g medu 

Svařte vodu s cukrem. Přidejte květy, citron (oloupaný a nakrájený na kolečka), vinné kvasinky a med. Směs promíchejte a nechte týden kvasit. Po týdnu přeceďte přes plátýnko do lahví, kde bude víno dál pracovat. Užívá se v době chřipkové epidemie 2x denně půl skleničky.

 

Vyrobte si vlastní mátový likér pro dobré zažívání!
************************************************
Mátový likér skvěle působí při potížích s trávením i nachlazení. Vyzkoušejte ho i vy, oceníte jeho lahodnou chuť a zklidňující účinky.

Potřebujete: čerstvě natrhanou hrst mátových lístků, 750 ml koňaku nebo vodky, 200 gr cukru, 100 ml vody
Do skleněné láhve vložíme nasekané listy máty a peprné a zalijeme alkoholem. Láhev dobře utěsníme a necháme stát cca 2 týdny na slunci. Po uplynutí této doby směs přecedíme a zbavíme ji tak mátových lístků. V hrnci povaříme vodu s cukrem a směs necháme vychladit. Poté smícháme s alkoholovou směsí. Promícháme a naplníme láhev. Uložíme do chladu a necháme mátový likér alespoň 3 dny odpočinout.

 

Meduňkové víno,
**************************
které si připravíme smícháním bílého vína s jednou hrstí meduňkového listu, který necháme na teplém a tmavém místě 24 hodin vyluhovat. Nápoj pak přefiltrujeme a podle zásady "dobrého pomálu" pijeme 1 skleničku denně.

 

Domácí tinkura z echiancey:
*********************************
100 g jemně nasekaného či nastrouhaného kořene přelijte 500 ml 60% lihu.
Nechejte při pokojové teplotě luhovat minimálně týden, každý den protřepejte.
Místo kořene můžete použít 150 g kvetoucí natě.
Příbuzná jednoletá třapatka úzkolistá (Echinacea angustifolia) či Echinacea pallia mají účinky shodné, třapatka úzkolistá je dokonce považována za nejůčinnější a řada preparátů se vyráví právě z ní.

 

Rakytníkový likér
*********************
Umeleme 1 kg bobulí rakytníku, smícháme s 1 l vodky (nebo jiné silné lihoviny nebo s čistým lihem ředěným vodou) a necháme v teple stát asi osm dní. Potom svaříme 1 kg cukru s menším množstvím vody, rakytník přecedíme přes plátýnko a smícháme s vychladlým cukrem. Opět přecedíme, slijeme do láhví a necháme tři měsíce uležet. (Na likéru i sirupu se vytvoří vrstva rozemleté slupky, nevypadá to hezky, ale na chuti to nic nemění.)

Rakytníkový sirup
**********************

Rozmačkáme nebo umeleme na masovém strojku 3 l omytých plodů rakytníku, zalijeme 2 l vlažné vody, přidáme 2 dkg kyseliny citronové a nechám 24 hodin stát. Potom přecedíme, vymačkáme, na 1 l šťávy přidáme 1 kg krystalového cukru a na kraji plotny bez vaření rozpustíme. Můžeme přidat Petol. Ještě teplé plníme do láhví.

 

Muchovníkový likér
****************************
Potřebujeme

400 ml přefiltrované šťávy z plodů
0,8 g puškvorcového oddenku (lze jej vypěstovat na zahradě, zakoupit v léčivých rostlinách nebo v lékárně)
0,2 g hřebíčku
0,2 g celé skořice
kůru z ¼ pomeranče
200 ml cukrového sirupu
400 ml 80% lihu (nejlépe z lékárny, nebo jej můžeme nahradit vodkou)

 

Sirup z arónie za studena
*******************************
Tepelná úprava sice nezničí veškeré cenné látky, ale řadu z nich ano. Proto je dobré alespoň část úrody zpracovat za studena.

Potřebujeme

2 l plodů arónie
80 g kyseliny citronové
asi 2 až 3 kg cukru
Jak na to

Do čtyřlitrové sklenice vložíme otrhané a umyté plody arónie
Přidáme potravinářskou kyselinu citronovou a zalijeme vodou až po hrdlo.
Za 32 až 36 hodin zcedíme a plody lehce zmáčkneme. Získáme tak silně zabarvenou šťávu.
Na každý litr šťávy přidáme 1 kg cukru a zastudena občas mícháme, až se cukr zcela rozpustí – což se stane přibližně po 2 až 3 hodinách. Poté sirup slijeme do láhví.

 

Aróniové víno, pikantní a temně rudé
*******************************************
Na 1 l šťávy potřebujeme

450 g cukru
kvasinkovou kulturu
špetku živné soli
Jak na to

Plody rozemeleme, vylisujeme a necháme odkalit.
Na litr šťávy přidáme 450 g cukru, zákvas čisté kvasinkové kultury a 0,16 g živné soli.
Kvašení vína je bouřlivé a probíhá při teplotě 20 °C.
Nakonec víno podle chuti přisladíme.

 

Schizandrová šťáva s cukrem
*************************************
Bobule promyjte na sítech, oddělte stopky a vymačkejte šťávu. Přidejte dvojnásobek cukru a směs pomalu vařte, dokud se cukr nerozpustí. Poté šťávu pomocí trychtýře nalijte do zavařovacích sklenic a krátce sterilizujte, aby se přichytila víčka. Šťáva je výborná s minerálkou nebo v čaji.

Přírodní šťáva
Zralé bobule se promyjí ve vodě a vymačká se z nich šťáva. Vzniklý mošt můžete přefiltrovat přes plátno do menších lahví s víčky. Sterilizujte čtvrt hodiny při 85 °C. Podávat ji můžete ve vodě i v čaji.

Lihový extrakt
10 g sušených bobulí bez stopek naložte do 500 ml 70% alkoholu. Nádobu dobře uzavřete a měsíc je nechejte macerovat. Denně užívejte dvacet kapek třikrát denně po dobu jednoho až dvou měsíců. Po kúře je vhodná měsíční přestávka.

 

Jablečné víno
***********************
Postup přípravy receptu

Z jablek si necháme v lisovně připravit mošt. Do 5 litrové láhve nalijeme 3,7 litru moštu, přisypeme cukr, kvasinky a živnou sůl. Láhev zaděláme celofánem s gumičkou tak, aby vzduch mohl unikat zevnitř, ale nemohl dovnitř. Šťávu necháme několik dnů kvasit.

Šťávu poté stočíme do jiné láhve, doplníme vodou až po hrdlo a zaděláme stejným způsobem. Můžeme použít i kvasné uzávěry. Takto připravené víno necháme kvasit ještě několik týdnů.

Ingredience

3,7 l jablečný mošt ,1/2 balíčku živná sůl, 1/2 kg cukr krysta,l 1 balíček vinné kvasinky , voda

 

Domácí víno z višní
***********************
Postup přípravy receptu

Připravíme si 20 l demižon, který vymyjeme, dále bude třeba tzv. bulkátko, špunt a trochu plastelíny.

Višně obereme, otrháme stopky a vypeckujeme. Odměříme si 4 - 5 l višní. Ty vsypeme do demižonu.

Svaříme vodu s cukrem. Na 10 l vody přijdou 2 kg cukru. Připravíme si potřebné množství v tomto poměru. Vodu necháme zcela vychladnout.

Višně zalijeme vodou ne až po okraj, musíme nechat místo pro kvašení. Zašpuntujeme, umístíme bulkátko, do kterého nalijeme vodu a okraje pevně utěsníme plastelínou. Umístíme do temna (ideální je sklep) a už jen necháme pracovat. Víno je hotové zhruba za 2 - 3 měsíce. Během této doby hlídáme, abychom vždy v bulkátku měli vodu.

Hotové domácí víno z višní pak už jen pomocí gumové hadičky stáčíme.

Ingredience

4 - 5 lvišně
PODLE POTŘEBY

cukr krupice voda

 

Elixír života
*******************
Postup přípravy receptu

Dva litry otrhaných a opraných bezinek povaříme s 1 litrem vody asi 20 minut.

Pak scedíme na šťávu. Přidáme cukr, vanilkový cukr, 3 lžíce zrnkové kávy a necháme ještě asi tak 10 minut vařit.

Do vychladlé šťávy přilijeme 1 litr rumu.

Elixír života užíváme denně po štamprličce.

Ingredience

3 lžíce mletá káva ,1 l voda, 2 balíčky vanilkový cukr, 1 l rum ,2 l bezinky 500 g cukr krupice

 

Udělejte si burčák doma
****************************
Chutná Vám burčák? Pokud pěstujete na zahrádce vinnou révu, anebo máte dokonce malý vinohrad, můžete si svůj oblíbený nápoj vyrobit podomácku.

O burčáku
Burčák, částečně prokvašený mošt z hroznů s nízkým obsahem alkoholu (nejčastěji kolem 3 až 5%), je tradiční specialita českých vinařů. Burčák je velmi zdravý, neboť obsahuje vitamíny skupiny B a mnoho dalších cenných látek. V obchodech se smí prodávat od začátku srpna do konce listopadu. Pokud máte k dispozici vinnou révu, můžete si vyrobit domácí burčák. Tady je recept. 

Recept na domácí burčák
Hrozny načešeme do kbelíku a pomocí dřevěné paličky na maso z nich vymačkáme šťávu. Šťávu pak profiltrujeme před cedník, slijeme do skleněné nádoby (demižon) a necháme ji 12 hodin v chladu. Nádoba by měla být asi ze dvou třetin plná. Druhý den oddělíme sedlinu a šťávu slijeme do čisté nádoby. Nádobu přemístíme do prostoru s pokojovou teplotou a necháme její obsah 1 až 2 týdny kvasit. Čím delší je doba kvašení, tím vyšší je obsah alkoholu.

 

Domácí afrodisiakum
*************************
Dnes mám pro Vás naprostý skvost. Díky tomuto afrodisiaku zažijete příjemný nával tepla, který značí lepší prokrvení organismu a samozřejmě přinese zvýšenou sexuální touhu. V receptu jsou použity vyzkoušené kombinace bylinek, které kolují lidstvem od nepaměti. Tento recept nám zaslala naše výjimečná fanynka Veronika a my jí tímto velice děkujeme.
Ingredience

Na afrodisiakum
1 litr kvalitní vodky (Amundsen, Finlandia)
2 ks celé skořice
3-4 stonky čerstvého koriandru
3-4 stonky čerstvého tymiánu
2 čajové lžičky čerstvě drceného muškátového květu
2 ks vanilky (Doporučujeme od Dr. Oetkera v plastové zkumavce)
Na cukerný sirup

0,4 l vody
500 g cukru
Postup

Krok 1 Ingredience přidáme do láhve vodky.
Krok 2 Láhev dáme na tmavé místo pokojové teploty (ideálně do kuchyňské skřínky)
Krok 3 Necháme 14 dní louhovat.
Krok 4 Po vylouhování bylinky přecedíme
Krok 5 Hotový likér smícháme 1:1 s cukerným sirupem.

Recept na cukerný sirup

Krok 1 Do hrnce nasypeme cukr, přilijeme vodu a necháme cukr rozpustit.
Krok 2 Hrnec postavíme na slabý oheň a za občasného míchání přivedeme k varu.
Krok 3 Odstraníme pěnu, která se tvoří při vaření na povrchu.
Krok 4 Vaříme asi 5-6 minut, nebo do zhoustnutí
Krok 5 Sirup přecedíme ideálně přes plátno do skleněné nebo porcelánové nádoby a necháme vychladnout.

Podávání

Smíchané afrodisiakum 1:1 s cukerným sirupem podáváme po panácích. A ne moc! 1-2 panáky jsou až až!

 

Tinktura z pupenů ořešáku královského
********************************************
Podle tradic lidového léčitelství pupeny ořešáku posilují organismus proti virům a bakterií a jsou účinné proti plísním a parazitům v těle. Tradice doporučuje užívat třikrát denně 10 kapek, které si zředíme vodou nebo čajem.

Hrst pupenů ořešáku královského nasypeme do uzavíratelné lahvičky a zalijeme alkoholem (doporučuje se slivovice nebo vodka). Lahvičku postavíme na slunné místo a necháme pupeny macerovat po dobu jednoho měsíce. Občas protřepeme. Poté přecedíme do tmavé skleněné nádoby a můžeme užívat.

 
Česneková kořalka
************************
3 celé palice česneku oloupeme a nakrájíme nadrobno. Zalijeme 1 litrem višňovice, a necháme v uzavřené lahvi 6 týdnů macerovat. Poté přecedíme do jiné uzavíratelné lahve. Užíváme s mírou a s rozumem.
 
 
Bezinkový likér
********************
2 l vylisované bezinkové šťávy
1 kg cukru
½ l rumu
1 citron
1 lžička skořice
1 vanilkový cukr
0,5 dcl přefiltrované kávy

Vylisovanou bezovou šťávu nalijeme do většího hrnce a přivedeme k varu, vsypeme do ni cukr krystal, promícháme a vaříme 15 minut. Štávu slejeme do demižonu, přilijeme rum, šťávu z jednoho citronu, lžičku skořice, vanilkový cukr a kávu. Pořádně promícháme a uschováme v chladu, kde necháme likér ležet alespoň 6 týdnů. Čím déle, tím lépe.
 
Likér slivovičáček
************************
Suroviny

0,5 l černého piva
0,5 kg cukru krystal
50 g kakaa
50 g černé čokolády na vaření
2 dl slivovice
Postup

Do vroucího piva s cukrem přimícháme kakao a důkladně provaříme. Potom vsypeme ještě kousky čokolády, a až se rozpustí, dáme vychladit. Na závěr smícháme se slivovicí, a originální likér je na světě.

Rada:
Kakao v pivu opravdu důkladně provařte.
 
 
Dámský borůvkový šláftruňk
**********************************
1 kg borůvek
½ kg tmavého cukru
1 citron, nejlépe bio
1 pomeranč, řádně omytý
1 lžička skořice, koriandru a hřebíčku
½ vody
½ vodky

Do půllitru vody nasypeme půl kila tmavého cukru. Přidáme vymačkanou šťávu z jednoho citronu. Nastrouháme pomerančovou kůru, pak přidáme celý rozkrájený pomeranč, jednu lžičku skořice, koriandru a hřebíčku. Přisypeme borůvky a přilijeme půl litru vodky. Zahříváme 30 minut při teplotě 50 stupňů. Poté rozmixujeme a přecedíme. Pokud chceme likér s výraznější chutí, necháme směs před rozmixováním 4 dny luhovat.
 

 

Bylinné víno
*****************
Pro přípravu léčivých a kořeněných vín jsou nejvhodnější bylinky mařinka vonná, rozmarýn, meduňka, pelyněk, bazalka, šalvěj, heřmánek nebo levandule.

Litr bílého nebo červeného vína vlijte do keramické či skleněné nádoby a přidejte hrst bylin: asi 30–40 g. Nádobu uzavřete a postavte na tmavé místo pokojové teploty. Asi po týdnu obsah nádoby sceďte a víno můžete pít.

Domácí bylinkové víno má značnou trvanlivost, nezkazí se ani za několik let. Tak dlouho Vám ale určitě nevydrží.

 

Kořeněné arancello
************************
Tenhle domácí pomerančový likér působí jako kouzlo – hřeje, i když mrzne, až praští, a za okny létají sněhové vločky.

Ingredience

5 velkých, chemicky neošetřených pomerančů
1 svitek skořice
2–3 tobolky kardamomu
1 vanilkový lusk
1 l vodky
600 g krupicového cukru
pomerančová kůra, svitky skořice, kardamom a vanilkové lusky na ozdobení

Příprava 

1 Pomocí škrabky na brambory tence oloupejte kůru z pomerančů; snažte se, aby na ní nezůstalo ani trochu bílé hořké části. Kůru, skořici, kardamon a vanilku dejte do velké uzavíratelné sklenice nebo směs rozdělte do několika menších. Zalijte vodkou a nechte na tmavém místě týden stát, několikrát denně protřepejte.

2 Po týdnu uvařte půl litru vody a rozpusťte v ní cukr. Přidejte kořeněnou směs s vodkou a nechte trochu zchladnout. Přelijte zpět do sklenice, uzavřete a nechte uležet další týden. Občas protřepte. 

3 Přeceďte do ozdobných lahví, pevné části vyhoďte. Uložte na tmavém chladném místě až do Vánoc. Před darováním vložte pro efekt do každé lahve trochu čerstvé pomerančové kůry a koření. Likér vydrží až 6 měsíců.

 

Limoncello
***************
Osvěžující italský citronový likér prý vznikl jako další způsob, jak zpracovat obrovskou úrodu nádherných sicilských citronů

0,5l kvalitní jemné vodky
60ml šťávy z chemicky neošetřených citronů plus kůra
40g moučkového cukru
Příprava jídla

Ještě než začnete vymačkávat šťávu z citronů, skrojte kůru – například jako ozdobnou spirálku nebo jemné proužky, to záleží jenom na vás. Šťávu potom smíchejte s moučkovým cukru, nechte rozpustit, přelijte přes jemné sítko (odstraní se tak drobné kousky dužiny) a přidejte k vodce. Do pečlivě vymytých a horkou vodou vypařených lahví vložte kousky kůry a vlijte limoncello. Nechte uležet. 

Něco navíc:
Domácí likér se podává dobře vychlazený v malých kalíšcích; poslouží vám také jako základ míchaných drinků a dodá švih krémovým náplním nebo tvarohovým koláčům.

 

Šípkové víno
******************
100 g sušených šípků bez semen necháme 2 týdny louhovat v 1 l silnějšího suchého červeného vína. Na závěr přecedíme a slejeme do lahví. Šípek obsahuje vitamin C, proto je nápoj dobrá prevence proti chřipce. Pije se jedna menší sklenička každý den.

 

Koňak z květů černého bezu
**********************************
½ litru mléka
4 větší květenství bezu
2 žloutky
vanilkový cukr
1 dl koňaku
cukr

Mléko přivedeme k varu. Poté jím přelijeme bezová květenství. Odstavíme a necháme odpočívat. Asi po půl hodině přecedíme, přidáme dva žloutky utřené s cukrem, vanilkový cukr, koňak a vše důkladně rozmixujeme.

 

Jalovcový likér
*******************
250 g jalovčinek
2 litry žitné
400 g cukru
375 ml vody

Dobře vyzrálé jalovčinky rozmačkáme, přelijeme je lihovinou a sklenice postavíme na slunce, kde je necháme stát 6 týdnů. Pak procedíme, přidáme sirup svařený z vody a cukru, necháme ustát a čirou tekutinu stáčíme do lahví.

Domácí becherovka
**************************
1 litr vodky
2 lžíce bylinkového čaje Stomaran (lze ho koupit v lékárně)
4 lžíce krystalového cukru
1 balíček vanilkového cukru
4 hřebíčky
špetka skořice
6 rozinek

Všechny suroviny vmícháme do vodky, necháme 24 hodin odstát, pak přecedíme přes husté síto a rozlijeme do lahví.

 

Likér z aloe vera
*********************
Recept č.1:
500 g medu
300 g listů aloe vera
0,7 litru červeného vína (Medvědí krev apod.)
250 ml čistého alkoholu (vodky nebo slivovice)

Listy aloe vera rozmixujte s vínem. Nechte louhovat při pokojové teplotě 10 až 12 dní, denně promíchejte. Pak přidejte čistý alkohol a med, dobře promíchejte, nalijte do tmavých lahví a uložte v chladnu a temnu. Užívejte denně štamprličku.

Recept č.2:
asi 300 g pravé aloe
500 g medu
4 lžíce dobrého likéru (např. griotka)

Ingredience zamíchejte dohromady a denně si dejte alespoň 6 lžic. Ráno, v poledne a večer vždy po dvou.

 

 
 

Mátový sirup
******************
2 šálky cukru
2 šálky vody
2 šálky nadrobno natrhaných mátových listů

Směs povařte 5 minut v hrnci s pokličkou a pak nechte 15 minut chladnout. Nakonec sirup rozlijte do tmavých lahviček a uchovávejte v chladu.

Sirup ochutí sladká jídla, ovocnou bowly i další pokrmy a nápoje. Také ho můžete zpracovat na sorbet nebo želé.

 

Rybízový sirup
******************
Můžete ho připravit z červeného, bílého nebo černého rybízu. Výsledek bude barevně i chuťově odlišný, zvlášť pokud jednotlivé druhy zkombinujete.

1,5 kg rybízových kuliček otrhaných ze stonků
5 dl horké vody
1 kg cukru

Do smaltovaného hrnce nasypte rybíz. Rozmačkejte ho, zalijte horkou vodou, pomalu přiveďte k varu a povařte asi 5 minut. Rybíz nechte vychladnout a pak ho přeceďte přes čistou plátěnou utěrku nebo hustý umělohmotný cedník. Šťávu nalijte do čisté nádoby a svařte ji s cukrem. Během varu odstraňujte pěnu tvořící se na povrchu. Horký sirup nalijte do čistých nahřátých lahví a dobře je uzavřete.

 

Rakytníkový sirup
**********************
Při přípravě sirupu se musíme vyvarovat styku rakytníkové šťávy a drti s kovem a vyššími teplotami, abychom zachovali obsah vitaminů. Šťávu získáme rozmačkáním plodů dřevěnou vařečkou a přecedíme přes plachetku, abychom ji zbavili zbytků rozdrcených slupek, dřeně a nečistot. Získaná šťáva je mírně zkalená, což však nemá vliv na jakost sirupu.

Recept č.1:
Ve smaltované, skleněné nebo porcelánové nádobě rozpustíme ve šťávě cukr a kyselinu citronovou. Na 1 litr šťávy z rakytníku dáme 1,6 kg cukru a 7 g kyseliny citronové. Po rozpuštění cukru a kyseliny citronové naplníme sirup do čistých, vypařených lahví, které zazátkujeme a uchováme v chladnu.

Recept č.2:
2,25 kg plodů rakytníku
500 g cukru
Pasírováním nebo v odšťavňovači vymačkáme šťávu z rakytníku. Zahřejeme ji na 75oC, zvolna do ní vsypeme asi 500 g cukru a mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Je-li sirup příliš řídký, můžeme přidat čajovou lžičku Pektozy nebo směs trochu povaříme. Potom sirup nalijeme do vyvařených lahví a dobře zazátkujeme.

Recept č.3:
sirup připravený za studena
1 kg šťávy z rakytníku
1,6 kg cukru
Cukr nasypeme do rakytníkové šťávy a mícháme dokud se úplně nerozpustí. Pak uložíme do chladničky.

 

Ostružinový sirup
**********************
1 kg ostružin
1 kg krystalového cukru
citron
pomeranč

Zralé ostružiny prosypeme cukrem a plníme do okurkových lahví. Na 2 dny uložíme do sklepa, potom šťávu scedíme, zahřejeme asi na 80oC a přidáme kolečka z citronu a pomeranče. Za stálého míchání ještě vaříme asi 25 minut. Scezenou šťávu nalijeme do vyvařených lahví, uzavřeme a bez sterilizace uložíme do chladného sklepa.

 

Kopřivový sirup
********************
250 g kopřiv přelijeme 1,5 litrem vody, krátce povaříme a necháme 24 hodin macerovat. Poté scedíme, přidáme dvojnásobné množství (objemové) cukru a svaříme do hustoty medu. Užíváme 3x denně 2 polévkové lžíce.

Kopřivový sirup
Recept č.2:
2 citrony
3 hrsti vršků z mladých kopřiv
2 litry vody
1 lžíce kyseliny
2 kg pískového cukru
1/5 litru vody povaříme spolu s dobře omytými a pokrájenými citrony. Necháme vychladnout a přidáme kopřivy a necháme asi 2 dny vyluhovat. Cukr povaříme, přidáme kyselinu citronovou a smícháme s přecezenými kopřivami. Horové plníme do lahví. Kopřivový sirup je skvělý při nachlazení nebo jako, pokud je podávaný s ledem a minerální vodou.
U kopřiv trhejte jen vrchní tři řady listů - ty jsou nejlepší. Starší listy kopřiv se nehodí ani do salátů a nádivek

 

 
 
Fialkový sirup
*****************
asi 3 hrsti květů fialky
1 litr vody
1 kg cukru
1 citron

Tento recept je vlastně modifikace bezového receptu.

Fialky jsem nejdřív namočila do vody (asi 1-2 hodiny) a vysbírala pavouky a brouky :o) Květy jsem zalila vodou, přidala citron bez kůry a pecek nakrájený na kolečka a krátce povařila. Nálev získá takovou hezkou růžovo-fialovou barvu. Nechejte odstát do druhého dne, pak sceďte, květy co nejvíc vymačkejte a přidejte cukr. Nechejte lechce probublávat (táhnout) až do zhoustnutí. Čím déle "vaříte", tím je to hustší a hustší. Ze sirupu, pak můžete mít i med :o)

Sirup je vhodný proti nespavosti a proti kašli.

 

 

Jahodový sirup
*******************
1 kg jahod
90 dkg cukru
9 g kyseliny citronové

Jahody prosypte po vrstvách cukrem smíchaným s kyselinou citronovou. Nechte v chladu 3-4 dny ustát, poté opatrně zamíchejte, aby se zbylý cukr rozpustil. Šťávu sceďte, přiveďte k varu a horkou slijte do lahví. Sirup je krásně červený, čirý a aromatický. Zbylé, napůl scvrklé jahody usušte - chutnají báječně.

 

Anýzový likér II.
******************
V žitné 8 dní naložená semena anýzu, výluh promíchaný s cukrovým sirupem.

30 g anýzu
2 l žitné
Na cukrový sirup:
625 g cukru
0,5 l vody

1. Anýz nasypeme do vetší skleněné nádoby s uzávěrem, zalijeme ho žitnou a necháme 8 dní stát

2. Po 8 dnech dáme vařit vodu s cukrem, přivedeme ji k bodu varu, zamícháme, až se cukr rozpustí, necháme sirup vychladnout

3. Anýzový výluh přelijeme přes sítko do jiné nádoby a promícháme se sirupem

4. Likér skladujeme ve skleněných lahvích s uzávěrem.

 

Anglická třešňovice (sherry brandy)
******************************************
Třešňovice připravená z višní, třešní, koňaku a krystalového cukru.

1 kg třešní
1 kg višní
250 g krystalového cukru
2 l koňaku

1. Omyté třešně a višně vypeckujeme, vložíme do kameninové nádoby, přidáme rozdrcené pecky, zalijeme koňakem, dobře uzavřeme a necháme 6 týdnů stát

2. Přidáme cukr svařený v malém množství vody a necháme odležet ještě asi 1 týden

3. Procedíme přes husté síto nebo lépe přes plátno

4. Slijeme do lahví a necháme odležet nejméně 3 měsíce.

 

Citronový likér
*******************
Recept z Itálie s původním názvem "Limoncello".

750 g cukru
10 ks citronů
1 l 90 % alkoholu (destilátu)
1 l vody

1. Citrony v horké vodě důkladně okartáčujeme, tence oloupeme kůru (nesmí být na ní bílá vrstva), dáme do sklenice o obsahu 3 l se širokým hrdlem a zalijeme alkoholem, necháme 1 týden macerovat, občas protřepeme

2. Svaříme vodu s cukrem a vychladlou vodou zalijeme citrony s alkoholem a ještě 1 týden necháme luhovat

3. Tedy celkově po 14 dnech likér scedíme a nalijeme do lahví.

Doporučení:
Tento likér se podává dobře vychlazený, i sklenice při servírování by měly být nachlazené

 

Bylinkový likér
*******************
Sladký voňavý likér z listů bylinek, kandysového cukru a vodky nebo jiné pálenky.

200 g hnědého kandysového cukru (cukrkandlu)
0,7 l vodky nebo jiné pálenky
1 lžíce sešeného heřmánku
3 snítky šalvěje
2 snítky bazalky
2-3 lístky levandule
trochu rozmarýnu

1. Čerstvé bylinky propláchneme pod studenou tekoucí vodou, osušíme je ubrouskem, příliš hrubé stonky odstraníme

2. Do čisté karafy nebo láhve vložíme připravené bylinky a kandovaný cukr a zalijeme je alkoholem

3. Nádobu dobře uzavřeme, obsah protřepeme a necháme stát na slunném, ale ne příliš teplém místě a to asi 6-8 týdnů, nejméně 2x týdně je třeba obsah nádoby promíchat (protřepat)

4. Likér přecedíme přes čisté plátýnko a nalijeme zpět do důkladně vymyté nádoby

5. Likér podáváme dobře vychlazený.

Poznámka:
Cukr kandysový - Řepný cukr získaný krystalováním ve velkých krystalech.

 

Broskvový likér
************************
Likér z dužiny a pecek broskví, 96 % alkoholu, vinného destilátu, cukru ...

Návod na 1 l likéru:
300 g zralých broskví
300 g cukru
0,35 l alkoholu 96 %
0,2 l vody
5 cl vinného destilátu

1. Broskve rozpůlíme, odpeckujeme a rozmačkáme, pecky vyloupneme, roztlučeme jádra, která pak přidáme k rozmačkaným broskvím

2. Směs doplníme 0,1 l alkoholu 96 % a ponecháme 7 dní v chladu

3. Vzniklý rmut vylisujeme a získáme tak asi 0,25 l výluhu

4. Zbytek po vylisování zalijeme 0,2 l vody, promícháme a odlisujeme, získáme tak asi 0,2 l druhého výluhu

5. Oba výluhy smícháme a přefiltrujeme, buď amatérsky přes plátýnko či filtrační papír, nebo více "profi" pomocí technického vybavení, tedy Büchnerovi nálevky, skleněné vývěvy, filtračního papíru 

6. Ve filtrátu poté rozpustíme zastudena cukr

7. Nakonec tekutinu doplníme vinným destilátem a zamícháme také 
0,25 l alkoholu 96%

8. Naplněné, dobře uzavřené sklenice s likérem skladujeme v temnu a chladnu.

 

Likér z černých jeřabin
***************************
Domácí likér z černých jeřabin.

2,5 kg černých jeřabin
1,5 kg cukru krystal
1 l rumu
6 ks hřebíčku
1 ks citrónu
1,5 lžičky mleté skořice
2 lžičky mleté káva
2 bal. vanilkového cukru
voda

1. Čisté, umyté jeřabiny, zbavené stopek, dáme do hrnce

2. Zalijeme vodou tak, aby byly všechny jeřabiny pod hladinou, utopené

3. Dáme vařit

4. Než nám začne voda vařit oloupeme kůru z citrónu a citrón pak nakrájíme na plátky a zbavíme pecek (pokud necháte pecky, šťáva zhořkne)

5. Jakmile se začnou jeřabiny vařit, za stálého míchání přidáme kávu, necháme vařit 2 minuty a přidáme skořici, hřebíček a citrón, necháme opět vařit 2 minuty a pak vše vypneme (sundáme z ohně)

6. Celou směs necháme den stát na chladnějším místě

7. Šťávu přecedíme přes plátno a z plodů vymačkáme také co nejvíce šťávy samozřejmě přes plátno

8. Šťávu pak dáme vařit a přidáme cukr, který vaříme 5 minut, nakonec přidáme vanilkový cukr, který vaříme 2 minuty

9. Necháme zchladit a nakonec do šťávy přidáme rum

10. Po promíchání naplníme láhve s uzávěrem a likér uložíme na chladném a temném místě.

 

Meruňkový likér
***************************
Ovocný likér z meruněk, jemného lihu, cukru a rumu nebo koňaku.

1,25 kg meruněk
500 g cukru na 1 kg odpeckovaných švestek
500 ml rumu nebo koňaku
250 ml jemného lihu

1. Zralé meruňky rozpůlíme, zalijeme vodou a necháme 24 hodin stát

2. Vodu z meruněk slijeme

3. Přidáme cukr a cca 12 minut vaříme

4. Přes plátno tekutinu přecedíme a smícháme s rumem (koňakem) a lihem

5. Nalijeme do lahví a pak dobře uzavřeme.

Doporučení:
Aromatičtější likér získáme, když výluh z meruněk povaříme i s meruňkami a cukrem, pak teprve vše přecedíme přes plátýnko ...

 

Ořechovka
*****************
Klasický recept na likér z vlašských ořechů.

1 l konzumního lihu (vodky)
20 ks vlašských ořechů s měkkým jádrem
6 ks kuliček nového koření
5 ks hřebíčků
1 ks malý kousek celého zázvoru
10 ks koleček puškvorce
5 ks kousků pomerančové kůry
1 ks celé skořice
5 lžic cukru krystal
3 dl vody
špetku fenyklu
špetku anýzu
kousek vanilkového lusku
omytou kůru z poloviny citronu
špetku muškátového květu

1. Na 1 litr čistého lihu rozkrájíme na kolečka 20 ořechů, které mají ještě měkké jádro

2. Pak přidáme 6 kuliček nového koření, 5 hřebíčků, malý kousek celého zázvoru, špetku muškátového květu, špetku fenyklu, špetku anýzu, omytou kůru z poloviny citronu, asi 5 kousků pomerančové kůry, 10 koleček puškvorce, kousek celé skořice a kousek vanilkového lusku

3. Vše promícháme a necháme v zazátkované lahvi 14 dnů stát na slunci (třeba za oknem)

4. Potom přes plátno přecedíme

5. V 3 dl vody povaříme 6 kostek nebo 6 lžiček cukru a vychladlé vlijeme do lihového macerátu

6. Promícháme a máme hotový vynikající likér, který chutnal už před sto lety.

Poznámka:
Ořechovka je výborným pomocníkem při nevolnostech, bolesti žaludku anebo při průjmu.

 

Višňovka
*************
Klasický recept na višňovku z archivů našich babiček.

1 l lihu nebo žitné
2 l višní
50 g kandované pomerančové kůry
2 ks menší kousky skořice
5 ks hřebíčků
0,5 kg cukrové moučky
hrstka hrubě tlučených višňových pecek

1. Do velké sklenice od okurek vložíme višně

2. Zalijeme je lihem

3. Přidáme skořici, cukr, kůru z pomeranče a hrst višňových pecek

4. Sklenici dobře zazátkujeme a necháme stát 4 týdny na slunci

5. Vše přecedíme přes sítko s malými oky a slijeme do menších lahví

6. Dobře uzavřeme a uskladníme v chladném a temném místě.

 

Amaretto
***************
Mandlový likér připravený z cukrového roztoku, vodky, vanilkového a mandlového extraktu. Amaretto je původem z Itálie, mělo by mít sladkohořkou chuť a vůni po mandlích.

4 šálky vodky
2 šálky pitné vody
2 šálky bílého cukru
1 šálek hnědého cukru
4 lžičky vanilkového extraktu
4 lžíce mandlového extraktu

1. Na rozpálenou pánev nasypeme oba cukry, zamícháme a ihned přilijeme vodu, kterou přivedeme k varu, za stálého míchání necháme cukry rozpustit

2. Pánev odstavíme ze zdroje tepla a tekutinu necháme 10 minut chladnout

3. Do mírně zchladlého cukrového roztoku přimícháme oba extrakty a vodku, likér necháme úplně vychladnout

4. Amaretto skladujeme v dobře uzavřené láhvi.

 

Bezinkový likér
******************
Ingredience:
1/2 l bezinkové šťávy
1/2 l vodky
3 hřebíčky
1 pomeranč
Postup:
Promíchejte 1/2 litru bezinkové šťávy s 1/2 litrem vodky. Přidejte 3 hřebíčky a šťávu z 1 pomeranče a znovu promíchejte. Šťávu nechte projít asi 10 minut varem. Likér nalijte do sklenic, uzavřete a uložte.

 

Višňový likér
--------------------
Do velké sklenice nalijeme litr slivovice nebo žitné kořalky, přidáme asi 

2 kg višní bez stopek,
dvě lžíce roztlučených pecek,
50 g kandované pomerančové kůry,
kousek skořice,
6 kusů hřebíčku,
500 g práškového cukru.
Necháme čtyři týdny stát na slunci, potom přecedíme hustým sítem a uložíme do láhví.

 

Osvěžující víno z instantní kávy
--------------------------------------------
Potřebujeme 
................................
2 polévkové lžíce instantní kávy
250 g rozinek
1 kg cukru
1 kávovou lžičku kyseliny citronové
5 g kvasnicových živin
univerzální vinné kvasinky
Jak na to 
Kávu, cukr a kyselinu citronovou dáme do větší nádoby, přidáme nasekané rozinky a zalijeme 2,5 l vroucí vody. Dobře promícháme, zakryjeme a necháme vychladnout. Potom přidáme 2 l studené převařené vody, kulturu kvasinek a živiny, přikryjeme a po pět dní pravidelně promícháváme.

Poté scedíme do demižonu (5 l) a dolijeme po spodní část hrdla převařenou vodou, nasadíme zátku s kvasným uzávěrem a necháme vykvasit.

Když je víno stabilní, stočíme je do láhví. V letních dnech je velmi osvěžující.

 

Víno z květů černého bezu
---------------------------------------
Převaříme 3 l vody s rozpuštěným 1,20 kg cukru a necháme vychladnout.

Přidáme 6 až 10 nepraných květů černého bezu a citron pokrájený na plátky (bez jader, ty hořknou), převážeme celofánem a dáme za okno (babička dávala na kredenc).

Necháme šest týdnů kvasit a pak slijeme do láhví a uložíme do chladna a do temna. S ledem chutná jako cinzano.

 

Pampeliškové víno
-------------------------------
2 l květů (asi 1 kg) svaříme krátce ve 4 l vody.

Necháme 24 hodin stát. Potom procedíme přes látku, znovu přivedeme do varu, přidáme 1,5 kg cukru (písek, krystal) a necháme vychladnout.

Dáme do čtyř až pětilitrové láhve. Přidáme

1 dkg droždí,
20 kuliček jalovce,
na špičku nože mletý zázvor,
kůru z celého, dobře omytého citronu,
2 kolečka celého citronu,
hrst hrozinek,
trošku pomerančové kůry,
kůrku až dvě (tmavé) chleba.
Kvasíme asi 8 týdnů a pak stáčíme do láhví.

 

 

Kukuřičné víno
-------------------------
0,5 kg pročištěné drcené kukuřice (nebo kukuřičného šrotu) vysypeme do čtyřlitrové láhve a přidáme roztok 1,5 kg pískového cukru v potřebném množství vody tak, aby se použitá láhev doplnila.
Roztok převaříme a necháme zchladnout. Přidáme 2 dkg droždí. Ovážeme celofánem, který propícháme špendlíkem.
Necháme 10 dnů v klidu stát. Potom scedíme přes plátno a do tekutiny přidáme karamel. Promícháme, stáčíme do láhví a necháme asi 5 dní stát. Pak můžeme konzumovat.

Vyhledávání

© 2015 Všechna práva vyhrazena.